HTML

Búvárszivattyú

Részletes információk a búvárszivattyúkról és működési elveikről. Búvárszivattyú tippek és ötletek

Friss topikok

Házivízművek

Nincs megjeleníthető elem

szerelők

Nincs megjeleníthető elem

Partnerek és más....

Egyéb minden más ami kapcsolódik a búvárszivattyúk témaköréhez vagy sem ;) Duguláselhárítás, vízvezeték szerelés és szakemberkereső egy helyen...

Búvárszivattyúk átmérője

2013.09.05. 09:37 buvarszivattyu_blogger

A búvárszivattyúk több fontos műszaki adata mellett nem kap elég figyelmet a merülőmotoros búvárszivattyúk - van aki úgy ismeri, hogy csőbúvár szivattyú - átmérője. Sokkal fontosabb adat mint elsőre gondolnánk, hiszen meghatározza, hogy mekkora kútba ereszthető le egy-egy ilyen szivattyú.

Alap esetben a búvárszivattyú átmérője 4" nagyjából 100 mm. Ezeket a búvárszivattyúkat minimum 110 mm-es de inkább 125 mm átmérőjű kutakba javasolható leereszteni. Ezek a méretek jellemzően például a Pedrollo, WILO típusokban fordulnak elő.

Valamivel ritkább, de még mindig elég gyakori a 3" átmérő, mely nagyjából 75 mm átmérőt jelent. Ezek a búvárszivattyúk a fentebb említettnél keskenyebb, szűkebb átmérőjű kutakba is leengedhetőek. Elsősorban Grundfos SQ búvárszivattyúk  közt ismertek ilyen átmérőjű szivattyúk, de egyes WILO TWU búvárszivattyúk is elérhetőek ilyen méretben.

Nagyon fontos, hogy semmiképpen ne próbáljunk "passzentos", azaz a kútátmérővel megegyező méretű búvárszivattyút telepíteni a kútba, mert igen könnyen megszorulhat szivattyú, ekkor nagy valószínűséggel többet nem fogjuk tudni kihúzni.

Túl nagy átmérő is kerülendő, mivel ekkor a nem biztosított a kútban a szivattyútest körüli megfelelő folyadékáramlás, mely a hűtéshez elengedhetetlen. Ásott kutak esetén ilyen esetben egy egyszerű köpenycsővel megoldható a probléma, mely a kúton belül "imitálja" egy kút áramlási viszonyait ezáltal biztosítva a hőelvezetést.

Ökölszabályként elmondható, hogy nem fogunk hibázni, ha ügyelnünk rá, hogy kb 25 miliméterrel, azaz nagyjából 1"-al nagyobb legyen a kút (vagy az alkalmazott köpenycső) átmérője mint a szivattyúé.

Szólj hozzá!

Címkék: szivattyú búvárszivattyú szivattyú működése búvárszivattyú tanács

A bejegyzés trackback címe:

https://buvarszivattyu.blog.hu/api/trackback/id/tr415365498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása